De doelgroep voor je website bepalen? Hoe doe je dat?
In dit artikel aandacht voor hoe je de doelgroep voor je website kunt bepalen. Dit blog is de eerste van een tweeluik. Het volgende blog legt uit hoe je je website afstemt op je doelgroep.
Doelgroep bepalen
Waarom je doelgroep voor je website bepalen?
Schrijven doe je voor specifiek publiek, want je wilt je bezoekers aanspreken. Mik je namelijk op een heel breed publiek dan spreek je geen enkele doelgroep echt aan! Terwijl als je je doelgroep kent je met je website precies de juiste snaar kunt raken. Zowel met tekst als met beeldmateriaal.
Bedrijven en organisaties sluiten contracten, maar mensen doen zaken met elkaar! En zij werken vooral samen met mensen door wie ze zich begrepen voelen.
“Disclaimer”: Over het bepalen van doelgroepen en je website daar op afstemmen zijn hele boeken volgeschreven. Dit artikel biedt vooral kleine ondernemingen de hoofdlijnen en praktijkgerichte tips.
Wat zijn de kenmerken van een doelgroep?
Misschien vraag je je af wat de kenmerken van een doelgroep zijn. De belangrijkste kenmerken zijn:
- leeftijd
- geslacht
- opleidingsniveau
- zorgen en interesses
- regio
Leeftijd is richtinggevend voor de problemen en informatiebehoefte die deze groep heeft. Denk maar aan de levensfases die mensen doorlopen. Bijvoorbeeld jongvolwassenen, mensen met inwonende kinderen, van middelbare leeftijd of gepensioneerd.
Verder spelen ook geslacht en opleidingsniveau een rol in welke zorgen en interesses er zijn.
Bovendien bepalen leeftijd, geslacht en opleidingsniveau voor een groot deel welke taal en welk type beeldmateriaal het meest in de smaak vallen.
Je doelgroep voor je website bepalen als kleine ondernemer
Regio
De meeste producten en diensten zijn gebonden aan een regio. Kies daarom je werkgebied. Maak dat vervolgens in één oogopslag duidelijk op je website en in de zoekwoorden waar jij je op richt. Daarmee is je concurrentie meteen veel kleiner!
Unique selling points / proposition
Uiteraard kies je jouw doelgroep passend bij jouw Unique Selling Points/Proposition. (USP, die ene eigenschap die jouw bedrijf beter maakt dan de concurrentie). En bij jouw passie of de passie van jouw bedrijf. Daarmee kan je al enkele kenmerken van je doelgroep bedenken.
Kies verder uit een paar van de volgende methoden:
Blik terug: Wie waren je klanten de afgelopen tijd? Met welke verliep de interactie het beste en aan welke eigenschappen van de klant lag dat? Want met je ideale klant heb je de beste klik en presteer je het beste. Dus die wil je bereiken en aanspreken met je content.
Ga in gesprek met geïnteresseerden, persoonlijk en online. Maak een online enquête of enkele posts waarin je om reacties vraagt. Achterhaal zo wat zij het liefste willen, en ook welke woorden ze daarbij gebruiken.
Voor online meten gebruik je Google Analytics of andere tools. Maar om daarmee te leren werken moet je behoorlijk wat tijd investeren. Bovendien moet je voor de meeste analyses al een behoorlijk aantal bezoekers op je website hebben. Begin met het prestatierapport van Google Search Console om te zien met welke woorden je website wordt gevonden en hoeveel bezoekers die krijgt.
Je kan ook marktonderzoek doen met behulp van responsieve Google-advertenties.
Last but not least: Welke niches bedienen je concurrenten!? Waar blijven er voldoende potentiële klanten voor jou over? Kijk naar hun website en posts om te zien waar zij zich op richten en hoe ze dat doen. Niet om te kopiëren maar om te bepalen hoe jij je het beste kan onderscheiden.
Content voor 1 doelgroep
Besef dat kiezen voor meerdere doelgroepen betekent dat je niet alleen op je website maar ook via andere kanalen meer content moet maken en verspreiden, met name als je nog weinig hebt voor die doelgroep. Dus zeker als starter: kies 1 doelgroep!
Voor ondernemers die dat lastig vinden, lees: het hoe&waarom van je focus bepalen.
Lees zeker ook het vervolg-blog. Daarin leer je hoe je de kennis over je doelgroep gebruikt om doelgroepgerichte content te maken. Of schrijf je in voor onze workshop ‘Werken aan je website’!
Lees meer over dit onderwerp op:
- Kamer van Koophandel: Klanten werven dankzij je marketingplan
- Frankwatching: Doel en doelgroep voor je website
- Hoe verwoord ik het?
Workshop Website Maken
Social Media Duo biedt ook een workshop Werken aan je Website aan. Heb je interesse in zo’n workshop, neem dan contact met ons op.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Voor wie nog niet toe is aan een workshop, maar toch op de hoogte wil blijven van de blogs die verschijnen, is er onze nieuwsbrief. Daarin geven wij tips, adviezen, infographics en houden we je op de hoogte. Schrijf je in op de verzendlijst en hoor ook wanneer wij gratis presentaties geven over alles wat je nodig hebt voor je online presentatie.
Wil je nog meer lezen over het bepalen van je doelgroep?
Lees dan ook eens het gratis E-book: druk op het plaatje voor het inschrijfformulier!