De website is klaar. Maar hoe meld ik hem aan bij Google?

Maureen Bol/ juli 30, 2020/ Google, Website bouwen/ 1 reacties

Iedereen die een website heeft, weet waarschijnlijk wel dat de zoekmachines belangrijk zijn voor de vindbaarheid. Wij beantwoorden in dit blog de vraag: “Aanmelden bij Google? Hoe doe ik dat?”

Voordat we aan die vraag beginnen, misschien ook nog even toelichten waarom het aanmelden bij de zoekmachines zo belangrijk is. Ik zeg “zoekmachines”, omdat Google natuurlijk niet de enige speler in het veld is op het internet.

Meld de website aan bij de zoekmachines

Logo DuckDuckGo

Het is namelijk niet zo, dat die zoekmachines – of dat nou Google, Bing, DuckDuckGo, Delicious of Yahoo is – vanzelfsprekend over je nieuwe website struikelen en je dus te vinden bent in de zoekresultaten. Als je wilt dat jouw bedrijf of organisatie gevonden wordt, zul je daar bepaalde stappen voor moeten nemen.

Aanmelden bij Google

We belichten hier alleen hoe je de website aanmeldt bij Google. Omdat dit nog altijd een hele grote – zo niet de grootste – speler is onder de zoekmachines.
Er zijn 2 manieren om je website aan te melden bij Google. Dit is de gemakkelijkste.

De gemakkelijkste manier voor aanmelden bij Google

Volg deze stappen:
1. Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Want je gaat simpelweg naar https://www.google.nl/intl/nl/add_url.html.
2. Vul het formulier in.
3. Druk op de knop “Voeg URL toe”.

Screenshot Google voeg je website toe

Weet je niet wat een URL is en waar je die kunt vinden?

Kijk bovenin de witte balk als je je website hebt opgeroepen op internet. In elke browser vind je daar het adres van de website. Dat adres begint met http of https. Vaak zie je de aanduiding http of https niet meteen staan. Maar als je met je rechter muisknop op die balk gaat staan, klikt, kopieert en daarna de link ergens anders in plakt, bijvoorbeeld Word of Notepad, dan zie je het hele adres. In bovenstaand formulier van Google vul je deze in het veld URL in.

De bevestigingspagina die na het invullen volgt vraagt nogmaals om die URL. Bovendien mag je even bevestigen, dat je geen robotje bent.

Hoe weet ik dat het aanmelden gelukt is?

Zoekmachines zijn gemaakt door mensen en kunnen soms aan storingen onderhevig zijn. Bovendien is het best mogelijk, dat je tijdens de bovenstaande stappen iets niet goed doet. Je vergeet bijvoorbeeld zonder het te beseffen “http” of “https” toe te voegen aan je websitenaam. Dan kan het zomaar zijn, dat je site niet is aangemeld. Kijk dat dus even goed na. Hoe?

site:example.com

Ga naar de zoekmachine en vul daar “site:example.com” in. Vervang ‘example.com’ met de naam van de eigen site. Dat hoeft niet eens met http of https en kan zelfs gewoon zonder www ervoor achter “site:” worden ingevuld. Als er daarna onder het zoekvenster een reeks zoekresultaten verschijnt, zit je goed.

site:example.com

Nieuwe website?

Bij een nieuwe website moet je er wel rekening mee houden, dat het nog even kan duren voordat de website “geïndexeerd” is. Dat wil zeggen, dat de site vaak niet meteen te vinden is. Dan is zo’n controle met “site:example.com” (na een paar dagen) een goede test om te kijken of het de zoekmachine gelukt is de website te vinden. Google laat namelijk geregeld kleine programmaatjes op het web los (de robots, spiders, bots). Die kruipen over de website (crawlen), kijken naar de structuur van de teksten en de opbouw van de site. Als de website die actie heeft doorstaan, dan is hij vindbaar in de zoekresultaten.

Wat doe ik als de website toch niet gevonden wordt?

Soms gebeurt het, dat een website toch niet gevonden wordt. Dat kan aan een aantal factoren liggen:

  1. Er staan niet genoeg links naar de site op andere sites op internet.
  2. Je hebt onlangs een nieuwe website gepubliceerd, maar Google heeft nog geen robots kunnen sturen voor het verkennen van de site. Daarvoor geldt het devies: heb geduld. Het kan soms weken duren.
  3. Een andere reden kan zijn, dat het ontwerp van de website ervoor zorgt dat de inhoud moeilijk te “crawlen” is.
  4. Ook kan het zijn, dat Google een foutmelding heeft ontvangen tijdens het doorzoeken van de site. Dat is vaak een technisch probleem, dat opgelost moet worden door de webbouwer.

Google Search Console

Via Google Search Console kun je eventueel de pagina’s die nieuw zijn of die (nog niet) gevonden worden aanmelden. Daar is het ook mogelijk om een zogeheten sitemap aan te melden. Dat is min of meer een plattegrond of een inhoudsopgave van de website, waarmee robots, spiders en crawlers gemakkelijker een site kunnen doorgronden.

Checklist van Google

Checklist van Google

Google heeft heel handig een checklist gemaakt, waarop staat waar een website in grote lijnen aan moet voldoen om gevonden te worden. (Zie afbeelding hierboven of klik op de link.) Een steeds belangrijkere eis is bijvoorbeeld, dat de site op allerlei media goed leesbaar moet zijn. Dus niet alleen op de vaste computer (de pc), maar ook op de mobiele apparaten. Zoals de smartphone, tablet, notebook, laptop en wat voor toestellen er nog meer ontwikkeld zijn of gaan worden.

Heb je je website zelf gemaakt, maar kom je er niet uit?

Misschien ben je wel zo handig, dat je je eigen website hebt gemaakt. Maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat als je problemen hebt met de techniek of het aanmelden van de website, je toch hulp nodig hebt. Dus, heb je je website zelf gemaakt, maar kom je er niet uit? Of wil je leren hoe je hem zelf kunt maken en onderhouden? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Knop Help bij aanmelden website

Dit onderwerp komt ook aan bod in onze workshop Werken aan je Website.

Deel dit Bericht

Over Maureen Bol

Maureen Bol van tekstbureau Formule M is de tekstschrijver van Social Media Duo. Haar specialiteit zit in storytelling, SEO en social media. Van huis uit is zij freelance journalist, communicatieadviseur (overheid) en webredacteur. Na haar studie Letteren aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (heden Radboud Universiteit) is zij veelal gedetacheerd geweest bij diverse overheden.

1 reactie

  1. Als je website is gericht op senioren dan is het slim om ook bij Bing aan te melden. Want dat is de standaard zoekmachine in Edge en Microsoft Edge is de standaard browser in Windows 10. Ook in eerdere versies van Windows is Bing de standaard zoekmachine.

Laat een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.