Hoe schrijf ik een blog?
Een blog schrijven? Hoe doe ik dat? Een vraag die wij als Social Media Duo vaak te horen krijgen.
Wellicht is het goed te weten, dat bloggen van oorsprong in dagboekvorm gebeurde. Mensen schreven over hun ervaringen en deelden die met anderen. Dat is eigenlijk de wezenlijke betekenis van bloggen. Het gemakkelijkste is het dan ook te bloggen vanuit het eigen gevoel en vanuit de eigen passie.
Blog voor het leveren van informatie
Later zijn bloggers zich meer en meer gaan richten op het leveren van interessante informatie over bijvoorbeeld mode, sociale media, nieuws of boekbesprekingen. Toen dat aansloeg, kwam iemand op het lumineuze idee dat je door te bloggen ook jezelf en je producten kunt verkopen. En dat is ook zo.
Dus:
- Schrijf vanuit je eigen hart en je eigen gevoel.
- Informeer mensen over interessante zaken waar jij veel over weet.
- Je kunt schrijven over datgene wat je wilt verkopen.
- Haal je inspiratie uit andere blogs en combineer die informatie in 1 blog.
- Gebruik je eigen woorden.
- Je kunt het hebben over jouw visie op wat jou bezighoudt in jouw vakgebied.
Beelden
Denk niet, dat je bij het bloggen koste wat kost moet schrijven. Je kunt ook foto’s plaatsen. Of een video, waarin je in beelden vertelt over wat je wilt laten weten aan de wereld. Een blog met tekst op een website bestaat uit minstens 250 tot 300 woorden. Zo is het bericht het beste vindbaar.
Twitter: miniblog
Blog je op Twitter dan doe je dat (over het algemeen) in 140 tekens. Ja, twitteren valt ook onder het kopje bloggen. Een tweet is namelijk een mini blog. Stel je nou eens voor, dat je geen inspiratie hebt en je hebt geen idee waar je over moet schrijven. Een paar tweets achter elkaar over een en hetzelfde onderwerp kan al content betekenen voor je blog. Of een paar Facebookberichtjes bij elkaar.
Alternatieve manieren van bloggen
Voor wie er tegenop zag om “de pen op te pakken” en te beginnen met schrijven, hebben we hierboven een aantal alternatieve methodes genoemd die het bloggen wellicht gemakkelijker maken. Zoek de manier die het beste bij je past. Probeer ze allemaal een keer uit. Afwisseling in de manier waarop je je uit maakt je berichtgeving verrassend en prikkelt de nieuwsgierigheid van mensen. Dus maak gebruik van bovenstaande tips en leef je uit!
Wil je leren hoe je zelf een blog kunt schrijven?
Meld je dan aan voor de workshop Zakelijk Bloggen. Daarin ook aandacht voor storytelling, SEO, het verzamelen van beeldmateriaal, de formaten van foto’s voor social media, auteursrecht en nog veel meer.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wil je op de hoogte blijven van de blogs die verschijnen en de workshops die wij geven? In onze nieuwsbrief geven wij tips, adviezen, infographics en houden we je op de hoogte. Schrijf je in op de verzendlijst en hoor ook wanneer wij gratis presentaties geven over alles wat je nodig hebt voor je online presentatie.
Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem https://werktijden.nl/