Bouwen en onderhouden van een website. Waar moet ik op letten?

Maureen Bol/ januari 15, 2020/ Website bouwen/ 0 reacties

Als ondernemer wil je je bedrijf promoten. Dat kan via social media. Daar kun je een zakelijk profiel aanmaken. Of je doet dat via je website. En daarover krijgen wij vaak te horen: “Waar moet ik op letten bij het bouwen en onderhouden van een website?”

Het is niet voor niets dat we de term “website bouwen” gebruiken als we denken aan het maken van een website. Daarvoor heb je – net als bij een huis of een ander bouwwerk – een fundament nodig. Die basis is heel erg belangrijk.

Basisvragen voor het bouwen van een website

Ten eerste is het wel handig als je weet wat je wilt met je bedrijf. Daarvoor stel je een aantal vragen aan jezelf. Zoals:

  • Wie zijn je klanten? (je doelgroepen)
  • Wat ga je verkopen of aanbieden? (product of dienst)
  • Hoe wil je te werk gaan?
  • Wil je een website als visitekaartje of een webwinkel?
  • Wat is je focus?
  • En wat maakt jouw onderneming zo bijzonder en anders dan die van je concurrent? Wat zijn je Unique Selling Points (USP’s)?

Bedrijfsfocus

Een paar basisvragen die je misschien niet meteen kunt beantwoorden. Maar die wel helpen bij je bedrijfsfocus. Denk daar goed over na. Ook als je al een tijdje ondernemer bent. Want je zult zien, dat je hele andere ideeën hebt over je bedrijf als je ermee start dan als je al een tijdje onderweg bent.

Focus

Ontwikkeling

Want als het goed is ontwikkel jij je als persoon en verander jij ook als persoon. Maar ook je bedrijf groeit, verandert, zoekt een andere koers of krijgt andere klanten die je van tevoren niet had. Het is goed je ervan bewust te zijn wat je dan wilt en hoe je je organisatie wilt aanpakken.

Sparren

Kom je daar niet uit? Zoek dan een businesscoach. Soms kan de webbouwer of een tekstschrijver met je meedenken. En spar ook met andere ondernemers tijdens het netwerken om je beeld van je bedrijf goed in kaart te krijgen.

De bouwstenen

dna bouwstenen: Bouwen en onderhouden van een website doe je met de juiste bouwstenen

Zo kom je aan de bouwstenen voor je website. Want zodra je begint met het (laten) bouwen van je website, zet je een structuur op aan de hand waarvan je laat zien welke (hulp)vragen je van je potentiële klanten kunt oplossen. Probeer jezelf daarbij zoveel mogelijk in de schoenen van je prospect te zetten.

Dus vraag jezelf af:

  • Wat wil mijn klant?
  • Welke hulpvraag hebben mijn opdrachtgevers?
  • Hoe kan ik helpen?
  • Met welke oplossingen kan ik komen?

Samen met je webbouwer – of als je zelf je website maakt misschien wel met een collega of met je partner – bedenk je van tevoren wat er op moet komen.

Het geraamte

Aan de hand van je brainstorm maak je het geraamte van je website. Die bestaat uit een aantal pagina’s, waaronder weer subpagina’s komen. De structuur zorgt ervoor, dat je lezers en bezoekers gemakkelijk de weg kunnen vinden in de site. En ook de robots van de zoekmachines maak je het gemakkelijker je website te doorgronden en te kwalificeren.

De opbouw van je website

De normale opbouw van een website bestaat in hoofdlijnen uit:

  1. De homepage: noem deze pagina het liefst naar je bedrijf of zeg welke oplossing je kunt bieden. Geef de homepage nooit de naam “Welkom” en begin je tekst / koptitel ook nooit met “Welkom”. Waarom niet? Omdat niemand zoekt op het woordje “welkom” om jouw bedrijf te vinden. Tenzij je jezelf specialiseert in het maken van welkomstbordjes of kokosmatten met de tekst “Welkom”.
  2. Dienstenpagina of aanbodpagina
  3. Over Ons: dit is een heel persoonlijke pagina. Ja, die gaat over jou en je bedrijf. Dus zorg ervoor, dat er ook een persoonlijke foto op staat met eventueel het bedrijfsgebouw of je kantoor.
  4. Contactpagina: maak het op die pagina je potentiële klanten gemakkelijk om contact met je bedrijf op te nemen. Zet daar naast je telefoonnummer, adres en e-mailadres ook een contactformulier op. Eventueel kun je het bezoekers gemakkelijk maken naar je toe te komen door er een routebeschrijving of een link naar de Googlemaps-pagina te maken.

Verdiepingen

Naast deze vier pagina’s kun je andere hoofdpagina’s maken. Bijvoorbeeld een blogpagina, een foto- of videopagina, een agenda of een webwinkel.

In een bouwwerk heb je etages en verdiepingen. Ook je website kent dat, want je rangschikt de subpagina’s als het ware onder die hoofdpagina’s.

Tips voor het bouwen van een website

Maak lijstjes

Voor het maken van een structuur van je website zou je lijstjes kunnen maken om vast te stellen welke pagina’s je nodig hebt om je bezoeker zoveel mogelijk van dienst te zijn.

Maak mindmaps

Om het nog inzichtelijker te maken kun je je lijstjes verwerken in mindmaps.

MindMap

Sitemap

Want uiteindelijk krijg je bij het maken van een website een zogeheten sitemap die je ook aan Google kunt doorgeven, zodat de robots van de zoekmachines gemakkelijker de weg kunnen vinden op de site. Zo’n sitemap ziet eruit als een boomstructuur of een mindmap. Dus misschien is het wel gemakkelijk en inzichtelijk om van tevoren ook zo’n structuur op te zetten, zodat je ziet of je hem gemakkelijk kunt doorgronden. Je kunt er dan ook beter voor zorgen, dat je bezoekers de weg niet kwijt raken en alle informatie kunnen vinden.

Maak een structuur met post-its

Gele post-its met daarop onderdelen van een website.

Ben je meer visueel ingesteld en heb je niet zoveel met lijstjes of mindmaps? Maak dan een structuur met post-its. Zo zie je dankzij de verschillende kleuren meteen hoe je de onderdelen moet rangschikken.

Invullen (het cement)

Onderdeel van het bouwen van een website. Content.

Wil je ervoor zorgen dat je website staat als een huis, verbind je de onderdelen met elkaar. De samenhang is net zo belangrijk als cement tussen de bakstenen. En dit is nog maar het begin van je “reis”. Want zodra je deze stappen hebt gezet en een goede structuur hebt bedacht, vul je je website verder in. En natuurlijk heb je dan een verhaal nodig dat uitlegt wat het bedrijf te bieden heeft en hoe je te werk gaat.

Inrichten

Als je niet in een kaal huis wilt wonen, zul je je huis moeten inrichten. In een gebouw zorgen de meubels en de accessoires voor een aangekleed huis. Op een website doe je dat niet alleen met tekst. Want beeld zegt meer dan woorden. Zorg dus ook voor goede foto’s, afbeeldingen, infographics, een logo, tekeningen, animaties en / of videomateriaal. Een goede interieurontwerper zorgt bovendien voor kleur. Laat dus bijvoorbeeld de kleuren van je logo terugkomen in je linkjes of andere tekstelementen.

Het onderhoud van een website

bouwen en onderhouden van een website

Als je de basis hebt, kun je verder bouwen. En zodra je website “af” is, is hij eigenlijk nog steeds niet af. Want een goede website “leeft”. Daar voeg je steeds wat aan toe of wijzig je af en toe dingen. Want zoals ik al eerder schreef: zoals jij je ontwikkelt als persoon, zo maakt ook je onderneming een ontwikkeling door. En dat vereist dan ook, dat de inhoud van je website af en toe moet veranderen. Net als een huis vraagt een website om onderhoud. Al was het maar, omdat voor de veiligheid je website regelmatig moet worden bijgehouden en aangepast.

Zoekmachines

Voor de vindbaarheid is het bovendien goed als de robotjes van de zoekmachines merken, dat er voortdurend gewerkt wordt aan een website. Hierdoor blijft de site actueel en scoor je hoger in de zoekresultaten.

Meer weten over het bouwen en onderhouden van websites?

Neem dan contact met ons op. We kunnen je uitleggen waar je op moet letten bij het bouwen en onderhouden van een website. Bovendien helpen we je graag en denken ook met je mee.

Volg eventueel een workshop Website Bouwen of de workshop Beter Zakelijk Bloggen. Dan kun je meteen het geleerde in praktijk brengen en aan de slag gaan met je website.

Social Media Duo bestaat uit Christel Pillich van Wimpel Websites en Maureen Bol van tekstbureau Formule M. Christel ontwerpt websites en weet je precies te vertellen hoe dat moet. Maureen schrijft teksten en is gespecialiseerd in Search Engine Optimization (SEO: het vindbaar maken van websites).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van de blogs die verschijnen en de workshops die wij geven? In onze nieuwsbrief geven wij tips, adviezen, infographics en houden we je op de hoogte. Schrijf je in op de verzendlijst en hoor ook wanneer wij gratis presentaties geven over alles wat je nodig hebt voor je online presentatie.

Deel dit Bericht

Over Maureen Bol

Maureen Bol van tekstbureau Formule M is de tekstschrijver van Social Media Duo. Haar specialiteit zit in storytelling, SEO en social media. Van huis uit is zij freelance journalist, communicatieadviseur (overheid) en webredacteur. Na haar studie Letteren aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (heden Radboud Universiteit) is zij veelal gedetacheerd geweest bij diverse overheden.

Laat een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.